Hoe werkt mechanische ventilatie?

Een mechanisch afzuigsysteem zuigt lucht uit uw woning met een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten waardoor lucht wordt afgezogen uit bijvoorbeeld de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen. Deze zijn meestal te vinden in het plafond. Hoeveel lucht er wordt afgezogen, kunt u vaak regelen met de standenschakelaar. Een mechanische ventilatie zuigt vervuilde lucht weg, maar voert geen verse lucht toe. Daar moet u zelf voor zorgen door te luchten en de ventilatieroosters open te zetten. Er zijn ook mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning. De warmte uit de uitgaande lucht wordt gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt. Er vindt geen opmenging van toegevoerde en afgevoerde lucht plaats!


Mechanische ventilatiesystemen met twee standen en met drie standen

Bij systemen met twee standen geldt:

  • stand 1: als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, ’s nachts en als u op vakantie bent
  • stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden het meeste vocht en de kookdampen afgezogen.

Bij systemen met drie standen geldt:

  • stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat
  • stand 2: als u overdag thuis bent
  • stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden (bijna) alle vocht en kookdampen afgezogen.


Schoonmaken

Voor alle mechanische ventilatiesystemen geldt dat u deze zelf moet schoonmaken. Heeft u een mechanisch ventilatiessysteem met warmte-terug-win (WTW)? Dan is het dagelijks onderhoud aan de filters voor de huurder. Vervanging van de filters, indien dat noodzakelijk is, gebeurd door Vanhier Wonen.

De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken.Als de ventielen sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terug win is het goed dat u eenmaal per maand de filters schoonmaakt met een stofzuiger.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden