Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Duurzaam wonen, dat voelt goed!

Publicatiedatum: 07-10-2021

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een huurwoning te verduurzamen. Niets is minder waar! Zelfs met enkele simpele oplossingen, kunt u al een stuk duurzamer wonen. Maar ook grote aanpassingen, zoals het aanbrengen van zonnepanelen, zijn niet uitgesloten in een huurwoning. Wij lichten een aantal belangrijke verduurzamingsmogelijkheden toe.

 

Kleine aanpassingen, groot verschil

Slim omgaan met energie in huis is niet alleen goed voor het milieu. Vaak leveren de aanpassingen meer comfort op en/of scheelt het (op termijn) zelfs een hoop geld. En dat vraagt echt niet altijd om een grote investering.,Zo werken dikke gordijnen werken isolerend en zijn LED-lampen een stuk energiezuiniger dan gloeilampen. Ook kunt u (overdag) de verwarming eens een graadje lager zetten en in plaats daarvan voor een warme trui kiezen. Of een machine was op 30 graden wassen in plaats van op 60oC.

Een groene tuin

Het verduurzamen van uw woning beperkt zich niet tot alleen de maatregelen binnenshuis. Ook buiten, in uw tuin, kunt u aan de slag. De belangrijkste maatregel die u hier kunt nemen is het vervangen van bestrating door groen. Goed voor dieren, voor uw eigen (mentale) gezondheid én voor uw woning. Denk bijvoorbeeld aan de wateroverlast waar we deze zomer in Limburg mee te maken hebben gehad. Stenen kunnen ervoor zorgen dat regenwater minder goed weg kan lopen waardoor het riool overbelast raakt en water zelfs binnen voor overlast kan zorgen. En in de hete zomer van vorig jaar was het vast geen pretje om buiten op uw terras te zitten. Stenen houden warmte vast, waardoor het in een betegelde tuin vaak stukken warmer is dan in een groene tuin.   

Wilt u écht duurzaam tuinieren? Plaats dan een regenton. Het water dat in de ton wordt verzameld kunt u bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven of om de stoep te schrobben. Controleer de regenton wel regelmatig en zorg dat deze niet overstroomt.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn 100% duurzaam en bij uitstek hét middel om zelf groene stroom op te wekken. Heeft uw woning een eigen dak? Dan kunt u als huurder op eigen kosten zonnepanelen laten plaatsen. Voordat u aan de slag gaat moet u wel eerst bij Vanhier Wonen een aanvraag doen voor het aanbrengen van een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Dan kunnen we duidelijke afspraken maken over wat er met de zonnepanelen gebeurd wanneer u verhuist, en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Denk er ook aan dat zonnepanelen normaliter bij een opstalverzekering horen. Als huurder heeft u waarschijnlijk geen opstalverzekering, dus is het verstandig om bij uw eigen verzekeraar na te vragen of uw inboedelverzekering een huurdersbelanggedeelte heeft dat de zonnepanelen op uw dak erkent.

Wat doet Vanhier Wonen?

Vanuit onze maatschappelijke functie vinden wij het vanzelfsprekend dat ook wij ons steentje bijdragen aan de afspraken die gemaakt zijn in het Landelijk Energieakkoord en in het klimaatakkoord van Parijs. Ons woningbezit heeft gemiddeld al een energielabel B (energie-index van 1,35).  Daarnaast maken wij onze woningen stapje bij stapje energieneutraler. Een goed voorbeeld van hoe we dat doen is het moment dat er een mutatie in de verhuur plaatsvindt; het moment waarop een woning opnieuw verhuurd gaat worden. Dit is voor ons dé gelegenheid om bijvoorbeeld de gasaansluiting in de keuken te vervangen voor elektriciteit zodat de nieuwe huurder elektrisch of op inductie kan gaan koken.

 

Deel deze pagina