Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Een airco plaatsen of aanpassingen doen in uw woning? Dat kan, maar wel in overleg

Publicatiedatum: 16-09-2021

De slogan van Vanhier Wonen is “een thuis in Zuid-Limburg”. En dat is niet voor niets. Wij willen graag dat mensen zich thuis voelen in de woning waar zij wonen. U mag dan ook gerust dingen in uw huurwoning naar uw eigen smaak en wensen aanpassen. Bijvoorbeeld de muren binnen een kleurtje geven of behangen. Maar het kan zijn dat u wensen heeft die ingrijpender gevolgen hebben. Zoals een airco plaatsen of een grotere verandering aan de keuken of badkamer. Vaak is ook dat mogelijk. Wij informeren u graag wat u in dit geval kunt doen.

 

In overleg met Vanhier Wonen

Voordat u een ingrijpende verandering gaat aanbrengen in of aan de woning, is het belangrijk dat u hiervoor altijd eerst contact opneemt met Vanhier Wonen. U krijgt dan namelijk te maken met de regels van de ZAV: Zelf Aangebrachte Veranderingen. Vanhier Wonen kan dan beoordelen of er toestemming wordt verstrekt voor ZAV en, zo ja, onder welke voorwaarden. De ZAV's hebben we onderverdeeld in drie categorieën, te weten:

  1. ZAV’s die mogen: - dit zijn veranderingen die u mag aanbrengen en die bij de verhuizing onder voorwaarden mogen blijven zitten.
  2. ZAV’s die niet mogen, tenzij - deze ZAV’s mag u aanbrengen en kunnen uitsluitend blijven zitten als de nieuwe huurder deze van u over wil nemen.
  3. ZAV’s die nooit mogen - deze ZAV’s moeten bij de verhuizing altijd verwijderd worden.

Enkele ZAV’s komen mogelijk in aanmerking voor een vergoeding aan het einde van uw huurovereenkomst. De precieze voorwaarden en een uitgebreide omschrijving van wat wel en niet mag, kunt u lezen in de brochure ‘Zelf aangebrachte veranderingen ZAV’s’. Een ZAV aanvragen kan eenvoudig via het aanvraagformulier ZAV.

Een populaire ZAV uitgelicht: de airco

Nu de zomers in Nederland steeds warmer worden, neemt ook de vraag naar airco’s toe. Het plaatsen van een airco is een typisch voorbeeld van een ZAV die in categorie b valt: “mag niet / tenzij”. Dit betekent dat, wanneer u gaat verhuizen, de airco alleen mag blijven zitten wanneer de nieuwe huurder deze van u wilt overnemen. De nieuwe huurder neemt dan ook de onderhoudsplicht en herstelplicht van u over. In het geval dat er nog geen nieuwe huurder is wanneer u verhuist, of wanneer de nieuwe huurder de airco niet wilt overnemen, moet u de airco, inclusief aansluiting, bevestigingspunten en bevestigingsmiddelen dus verwijderen. Ook moet alles weer netjes gemaakt worden; gaten en openingen moeten vakkundig en onzichtbaar dichtgemaakt worden.

Wat verder een heel belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden bij het plaatsen van een airco is, dat het niet toegestaan is om leidingen, de condensor of andere onderdelen van de airco aan de gevel van de woning aan te brengen, te plaatsen of te bevestigen. Dat is precies de reden waarom u, voordat de airco installateur begint met de werkzaamheden, met Vanhier wonen moet overleggen waar de buiten-unit geplaatst wordt, hoe en waar de doorvoeren worden gemaakt en hoe de binnen-unit wordt bevestigd.

Wilt u graag een airco in uw woning? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden.

 

Deel deze pagina