Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Gaat het vriezen? Voorkom problemen!

Publicatiedatum: 21-12-2021

Vandaag, 21 december, begint officieel de winter. En de winter kondigt zich gelijk al goed aan met matige nachtvorst! Hoog tijd voor u als huurder om nu maatregelen te nemen zodat u straks niet te maken krijgt met bevroren leidingwerk of sloten.

Buitenkranen dicht
Zorg ervoor dat buitenkranen niet bevriezen en draai ze tijdig dicht. Wanneer de buitenkraan toch bevriest, bent u als huurder verantwoordelijk voor de kosten wanneer er het leidingwerk of de kraan kapot gaat.  Zo kunt u de buitenkraan dichtdraaien:

  1. Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht.
  2. Draai de buitenkraan open om het water uit de leiding weg te laten lopen.
  3. Om de leiding helemaal leeg te maken, draait u het aftapkraantje open dat naast de afsluitkraan zit. Zet hier voor de zekerheid een emmer onder, het kan nog wel eens lekken.
  4. Komt er geen water mee ruit? Draai dan de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan een beetje open staan.

Verwarming aan
et de verwarming ’s nachts niet helemaal uit, maar laat deze een beetje aan staan. Bijvoorbeeld op 15 graden. Dat is niet alleen voordeliger voor het energieverbruik, het zorgt er ook voor dat waterleidingen die minder goed beschermd zijn tegen vorst niet bevriezen. Denk bijvoorbeeld aan leidingen op zolder of in de kelder

Voorkom bevroren sloten
Om te zorgen dat uw sloten niet bevriezen kunt u preventief grafietpoeder in het slot strooien. Wanneer u de sleutel in het slot draait verspreidt het poeder zich. Zo voorkomt u een bevroren slot. Let op! Dit is een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd gaat zich vuil aan het grafietpoeder hechten en dat kan ervoor zorgen dat het slot gaat slijten. Wanneer de vorstperiode over is, kunt u het beste de cilinder uit het slot halen en schoon maken met wat wasbenzine. Daarna is het aan te raden het slot te smeren met smeerolie ter voorkoming van slijtage van de cilinder. 

Slot toch bevroren?
Wanneer uw slot toch bevroren is, gebruik dan geen warm water om het slot te ontdooien. Beter kunt u een föhn gebruiken waarmee u warme lucht naar het slot toe blaast. De warme lucht zorgt ervoor dat de bevriezing verdwijnt en zorgt er direct voor dat er geen gesmolten water vrijkomt dat eventueel opnieuw kan bevriezen. U föhnt het vocht immers direct weg. Zou u warm water gebruiken om het slot te ontdooien, dan komt er weer opnieuw water in het slot dat wederom kan bevriezen. Vandaar dat we dit afraden.

Wanneer het slot weer werkt, kunt u deze het beste meteen inspuiten met een smeerolie.

Deel deze pagina