Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Laat uw woning veilig achter tijdens vakantie

Publicatiedatum: 10-08-2022

Wanneer u op vakantie gaat, wilt u natuurlijk uw huis veilig achterlaten. Daarom geven wij u graag een aantal tips om inbraak en schade door brand of water te voorkomen.

 

Bewoonde indruk

Een inbreker zal niet zo snel ergens inbreken wanneer hij denkt dat er iemand thuis is. Daarom is het belangrijk om de indruk te geven dat er wél iemand thuis is, ook al bent u op vakantie. Dat is helemaal niet zo moeilijk:

 • Installeer een tijdschakelaar op uw lampen zodat de lampen regelmatig aan- en uit gaan. Stel de tijdschakelaar bijvoorbeeld zo in dat ’s avonds het licht een paar uur brandt.
 • Zet wat koffiekopjes op tafel zodat het lijkt alsof er geleefd wordt.
 • Ruim niet te goed op. Een beetje rommel in het zicht geeft ook een bewoonde indruk.
 • Zorg ervoor dat de brievenbus leeggemaakt wordt tijdens uw vakantie.
 • Vraagt u iemand om de planten te verzorgen en/of de brievenbus leeg te maken? Regel dan ook dat deze persoon af en toe de tijdschakelaar iets anders instelt of de gordijnen een keer open of dicht doet.
 • Heeft u een oprit waar normaal gesproken de auto geparkeerd staat? Vraag dan iemand anders om tijdens uw vakantie zijn/haar auto op uw oprit te parkeren.
 • Dieven houden niet van geluid. Kunt u uw apparatuur op afstand bedienen, bijvoorbeeld met Google Home? Dan is het aan te raden om dit te gebruiken om eventuele dieven af te schrikken. 

Kostbare spullen

Het klinkt misschien zo simpel, maar laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen. Ruim laptops, tablets, telefoons, sieraden en andere duren dingen zorgvuldig op. Parkeer fietsen en scooters liefst in een (afgesloten) berging of tuinhuisje en vergeet ook niet om uw rijwiel op slot te doen.

Buren

Uw buren zijn de ideale beveiliging van uw woning! Laat uw buren weten dat u op vakantie gaat en vraag hen om een beetje op te letten. Misschien kunnen uw buren wel voor de post, planten, verlichting en gordijnen zorgen. Laat ze in ieder geval weten hoe lang u weg blijft en geef hen uw telefoonnummer zodat ze u kunnen bereiken wanneer er iets aan de hand is.

Rondom uw woning

Inbrekers houden van donkere hoekjes en maken dankbaar gebruik van struiken. Zorg er dus voor dat u uw struiken niet te hoog laat worden en dat uw woning goed zichtbaar is van buiten. Wanneer u dan toch bezig bent rondom uw woning, controleert u dan meteen ook even of er geen container, trapje of ladder voor het grijpen staat? Zo kan een dief die niet gebruiken om op te klimmen om bijvoorbeeld net bij dat ene raam te komen.

Woningcheck voor vertrek

Voordat u de deur achter u dicht trekt (en op slot draait!), kunnen deze tips u nog helpen om uw woning nóg veiliger achter te laten:

 • Controleer of alle ramen helemaal dicht zijn.
 • Doe ook de poort in uw achtertuin op slot en sluit de berging goed af.
 • Zet de cv op een lage stand of helemaal uit wanneer er geen kans op vorstschade is.
 • Trek waar mogelijk stekkers uit het stopcontact.
 • Controleer of de koelkast en vriezer goed dicht zijn.
 • Draai het gas dicht (of in ieder geval de gastoevoer naar het fornuis).
 • Draai de watertoevoer dicht (of in ieder geval de watertoevoer naar de wasmachine).

Als laatste sluit u uw voordeur helemaal af en neemt u de sleutel mee. Laat deze in ieder geval niet ergens buiten uw woning liggen, want dieven weten die geheime verstopplekjes ook wel te vinden. Nu kunt u met een gerust hart op vakantie. Wij wensen u een heel fijne reis!

 

Deel deze pagina