Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Veilig thuis – ook wanneer u twijfelt

Publicatiedatum: 19-09-2022

Veilig Thuis is het adviespunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Maakt u zich zorgen over mishandeling of huiselijk geweld bij uzelf of bij anderen? Dan kunt u bellen (0800-2000) of chatten met Veilig Thuis (www.veiligthuis.nl). Dit is gratis en kunt u ook anoniem doen. Een medewerker van Veilig Thuis overlegt met u wat u kunt doen in uw situatie en wat Veilig Thuis voor u kan betekenen. U kunt eventueel ook een officiële melding maken van uw vermoedens. Ook dit kan anoniem.

Gaat het thuis niet goed?

Huiselijk geweld kan op veel verschillende manieren voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan (lichamelijke of geestelijke) mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle. Gebeuren er bij u thuis dingen waardoor u zich niet veilig voelt? Is er bijvoorbeeld iemand thuis die boosheid met geweld afreageert op een partner, een kind, ouder of een huisdier? Dan is het goed om contact op te nemen met Veilig Thuis. Hoe eerder, hoe beter!

Zorgen om iemand anders?

Soms kunt u dingen horen of zien waarvan u zich afvraagt of het allemaal wel goed gaat. Bijvoorbeeld wanneer er veel ruzie en herrie is bij de buren. Of wanneer iemand wel heel vaak blauwe plekken heeft maar niet goed kan vertellen waarom. Of wanneer een kind van familie, vrienden of bekenden angstig, schrikachtig en/of depressief is. Vaak is het moeilijk om te bepalen wat er aan de hand is en of er inderdaad sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen en advies te vragen. Of u nu vragen en vermoedens hebt of het zeker weet, uw zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Zo werkt het

  • U belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker aan de lijn.
  • De medewerker luistert naar uw verhaal, stelt vragen en beantwoordt uw vragen.
  • De medewerker kijkt samen met u of er iets is wat u zelf kunt doen.
  • Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de medewerker van Veilig Thuis u helpen om een melding te maken van uw vermoedens.
  • Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden.
  • Wanneer u melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Deel deze pagina