Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Ventileer en voorkom schimmel en vocht in huis

Publicatiedatum: 18-02-2021

 

Vocht en schimmel in huis kunnen problemen geven voor de gezondheid, bovendien ziet het er ook niet fraai uit. Gelukkig zijn vocht en schimmel in de meeste gevallen te voorkomen door eigen gedrag te veranderen. De twee belangrijkste tips hierbij zijn ventileren en verwarmen. Door te ventileren komt er frisse lucht binnen die vocht van binnen opneemt en weer mee naar buiten neemt. Daarnaast kan warme lucht meer vocht bevatten dan koude lucht en slaat vocht minder snel neer in de woning. Daarbij is het zo dat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht en kost het dus meer energie om een vochtige ruimte te verwarmen. Een goede reden dus om de woning aangenaam te verwarmen, ook wanneer er een raampje open staat voor de ventilatie. Een aantal tips:

  • Ventileer uw woning 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zet in alle vertrekken een  ventilatierooster of een raampje op een kier om ventilatielucht toe te laten. Denk er aan om ventilatieroosters af en toe schoon te maken. Indien mechanische afzuiging aanwezig is in de woning, laat deze dan altijd aan staan ook wanneer er niemand thuis is.
  • Bij koken, douchen en na het slapen is het soms nuttig om snel heel veel lucht te verversen, dit doet u door  de ramen en deuren voor korte tijd wijd open te zetten.
  • Lucht uw woning twee keer per dag, minimaal 15 minuten, door ramen en/of deuren tegen elkaar open te zetten.
  • Verwarm uw woning goed en gelijkmatig en zorg dat het niet afkoelt onder de 15 graden Celsius.
  • Verwijder schimmel zo snel mogelijk. Met een borstel en een sopje van heet water en soda komt u een heel eind. U bent zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de schimmel.

Heeft u vragen hierover, neemt u dan gerust contact met ons op. 

 

Deel deze pagina