Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Voorkom bevroren deuren en leidingwerk

Publicatiedatum: 09-02-2021

Het heeft afgelopen dagen flink gevroren en de verwachting is dat we nog een aantal dagen met dit weer te maken hebben. Momenteel krijgen we veel telefoontjes van mensen die aangeven dat het slot van hun deur bevroren is. Dat is vervelend, maar valt te voorkomen! Als huurder heeft u hier ook een eigen verantwoordelijk in. 

Voorkomen van bevroren sloten
U kunt preventief grafietpoeder in het slot strooien. Wanneer u de sleutel in het slot draait verspreidt het poeder zich. Zo voorkomt u een bevroren slot. Let op! Dit is een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd gaat zich vuil aan het grafietpoeder hechten en dat kan er voor zorgen dat het slot gaat slijten. Wanneer de vorstperiode over is, kunt u het beste de cilinder uit het slot halen en schoon maken met wat wasbenzine. Daarna is het aan te raden het slot te smeren met smeerolie ter voorkoming van slijtage van de cilinder. 

Bevroren slot ontdooien
Maar wat kunt u doen als uw slot bevroren is? Een goede manier is het gebruik van een föhn. De föhn verwarmt de cilinder en laat ook het water verdampen, zodat het water niet na verloop van tijd weer bevriest in het cilinderslot. Wanneer het slot weer werkt, kunt u deze het beste meteen inspuiten met een smeerolie.

Niet doen bij een bevroren slot
Vaak wordt getipt om warm water te gebruiken om het slot te ontdooien. Dit is een kortstondige oplossing en valt niet aan te raden! Zo komt er weer opnieuw water in het slot, dat wederom kan bevriezen. 

Voorkom bevroren leidingwerk
Voorkom dat kranen en waterleidingen bevriezen en zet bijvoorbeeld de verwarming ’s nachts niet helemaal uit, maar laat deze licht aan staan. Bescherm waterleidingen in minder goed geïsoleerde ruimtes (zolder, buitenbergingen, kelder) ook tegen vorst. Vergeet ook niet het buitenkraantje tijdig dicht te draaien en het restwater uit de kraan te laten lopen. Bevriest het leidingwerk toch en ontstaat er schade, dan bent u als huurder verantwoordelijk voor de reparatie.

 

 

Deel deze pagina