Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Zo houdt u uw container schoon en fris

Publicatiedatum: 11-07-2022

Iedereen met een kliko en/of minicontainer heeft er wel eens last van: vieze geurtjes en ongedierte zoals maden en vliegen in de container. Zeker in de zomer, bij warm weer, komt dit nogal eens voor. Het is niet gevaarlijk, maar wel ontzettend vies. Daarom is het belangrijk om uw afvalbak goed schoon te houden. Vanhier Wonen vertelt u graag hoe u dat het beste kunt doen.

 

Droog houden

Wanneer de inhoud van de container veel vocht bevat, gaat dat stinken. Het is dus belangrijk dat uw afvalbak zo droog mogelijk blijft. Laat etensresten daarom goed uitlekken voordat u ze weggooit. Tuinafval kunt u het beste een dagje laten drogen, dat scheelt al een hele boel!

Schoonmaken

U kunt de container het beste schoonmaken met water en een scheut (schoonmaak)azijn of groene zeep. Gebruik geen chloor of andere (chemische) schoonmaakmiddelen want dat is heel slecht voor het milieu. Met een borstel, bijvoorbeeld een bezem, kunt u de container schoon schrobben. Vervolgens zet u hem ondersteboven en laat u de container goed drogen. Wanneer de container droog is, kunt u hem weer gebruiken. Eventueel kunt u een krant of wat stro onderin de container leggen zodat afvalresten minder snel kunnen aankoeken.

Azijnwater tegen ongedierte

Vliegen houden niet van de geur van azijn. Wilt u geen vliegen (en dus ook geen maden) in de container, spray dan de binnen- en buitenkant af en toe in met wat azijnwater. Dit maakt u door water te mengen met azijn. Gebruik alleen niet teveel azijnwater, want dan wordt de container weer te vochtig en dat gaat stinken.

Toch maden?

Klimop is giftig voor maden, dus wanneer u maden in uw afvalbak hebt kunt u wat takken klimop in de container doen. Ook lavendel werkt goed tegen maden. Wel gewoon de echte lavendel (takjes en bloemetjes), dus geen spuitbus luchtverfrisser.

Deksel: open of dicht?

Door het deksel een stukje open te laten kan er lucht in de container komen en gaat de afvalbak minder snel stinken. Het nadeel is wel dat er dan sneller vliegen in komen. Zeker in de groene bak, want voedselresten trekken ongedierte aan. Dus wanneer u geen vliegen en maden in uw kliko of minicontainer wilt, is ons advies om het deksel juist weer dicht te laten.

Regelmatig ledigen

Tenslotte is ons advies om – zeker in de zomermaanden – uw afvalbak iedere keer dat het afval wordt ingezameld, buiten te zetten. Wanneer de inzameldagen zijn, kunt u lezen op de website van RD4: www.rd4.nl

 

Deel deze pagina